Blog - Sneleten.nl

online eten bestellen bij jou in de buurt.

Berichten met de tag eten bestellen

Bezorgrestaurant steeds digitaler

 

Met de opkomst van het online bestellen van eten zijn bezorgrestaurants in Nederland een verandering aan het doormaken. Waar voorheen nog veel via de fax ging, maken de ondernemers nu plaats voor e-mail en in sommige gevallen digitale kassasystemen. Voor het laatst genoemde is zelfs een eigen markt ontstaan.

Het probleem met technieken zoals fax is natuurlijk dat een eten-bestelsite los van een ontvangstrapport geen zicht heeft in het aankomen van de bestelling, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld e-mail in combinatie met leesbevestigingen waar er al een stuk meer zekerheid is. Diverse eten-bestelsites bieden daarnaast zelfs gratis PC-software aan die het bezorgrestaurant direct in verbinding brengt met het bestelsysteem.

Dit alles draagt bij aan een toekomst waar eten bestellen slechts een druk op de knop is waarna de bestelling bijna realtime uit de printer rolt in de keuken. En met de populariteit van smartphones en tablets zal het een kwestie van tijd zijn voordat de telefoon in het restaurant bijna niet meer rinkelt.

Geplaatst in bezorgrestaurant eten bestellen eten digitaal digitaler

Relaxt sfeertje zorgt dat we minder eten

In fastfoodrestaurant waar ze relaxte muziek draaien en de lichten niet te fel staan, eten we 18 procent minder. Dat scheelt zomaar 175 calorieën!

Fastfoodketens staan niet echt bekend om hun ‘intieme sfeertje’. Veel herrie, heftige kleuren en felle lichten zorgen voor aardig wat hectiek. Onderzoekers Brian Wansink en Koert van Ittersum vroegen zich af wat het effect van sfeer is op ons eetgedrag.

Daarom gaven ze een deel van Hardee’s fast food restaurant in Illinois een make-over. De lichten werden gedimd en op de achtergrond draaide instrumentale jazzballads. Proefpersonen werden willekeurig geselecteerd om in het oud –hectische- of het nieuwe –relaxte- gedeelte te eten.

De onderzoekers verwachtten dat proefpersonen in het relaxte gedeelte meer zouden eten, omdat ze lekker lang zouden gaan tafelen. Maar het tegenovergestelde bleek waar. De ‘relaxte’ proefpersonen bestelden net zoveel eten, bleven langer zitten, maar aten gemiddeld ‘slechts’ 775 calorieën. Dat zijn 175 calorieën minder dan mensen die in de hectische proefopstelling zaten. En ondanks dat ze minder aten, waren ze een stuk tevredener over hun avondmaal.

Gaan fastfoodketens nu massaal voor de make-over? ‘That’s the big question!’ mailt Koert van Ittersum, ‘Het is natuurlijk interessant dat mensen net zoveel uitgeven, minder eten, maar wel tevredener zijn. Vanuit dat oogpunt kan het een interessante propositie zijn.’